• Poštovné - doporučená zásilka České pošty při objednávce nad 1500,- Kč ZDARMA !
  • K nákupu nad 3000,-  dárek !

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 480,00 Kč (18,69 EUR)
naše cena 589,00 Kč (22,94 EUR)
naše cena 325,00 Kč (12,66 EUR)

KONTAKTY

Mediderm
Nádražní 386
Tlumačov 76362
napište nám
MUDr.Petra Gelnarová
IČ 87445719 DIČ CZ6959184122

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 299,00 Kč (11,64 EUR)
naše cena 1 132,00 Kč (44,08 EUR)
naše cena 550,00 Kč (21,42 EUR)


 

 

SEO webu sledují SEO nástroje.cz

TopSites.cz

NajduZboží.cz


»
Minerální oleje v kosmetice

V dnešním článku si představíme minerální oleje a jejich užití v kosmetice.

Minerální nebo parafínový olej? Oba výrazy jsou shodné. Především ve farmaceutické terminologii se používá slovní spojení paraffinum liquidum, v kosmetice se více vžilo označení mi-nerální olej, které se používá především v USA (mineral oil). V kosmetických přípravcích prodávaných na území EU nese minerální olej jednotné označení Paraffinum Liquidum. Kromě tekutého minerálního oleje existuje i pevná varianta - parafín, která se v kosmetice používá například pro parafínovéh zábaly na ruce.

Původ minerálního oleje:

Minerální olej se vyrábí z ropy metodou zvanou destilace. Právě tento argument někdy slouží odpůrcům jeho používání v kosmetice. Pak je ovšem nezbytné se zříci skutečně rizikových látek a směsí, které mají svůj původ v ropě, jakými jsou tenzidy v šamponech a tekutých mýdlech; laků na nehty, odlakovačů, řady pigmentů, prakticky všech mycích a čisticích prostředků, většiny látek na oděvy a převažující části léků.

Pozitivní a negativní vlastnosti minerálního oleje:

Minerální olej patří do skupiny kosmetických surovin, které jsou schváleny pro použití i v potravinách. Znamená to, že je bezpečný nejen při kožním podání, ale i konzumaci a to až do dávky 0,6 g denně pro člověka o váze 60 kg.

Minerální olej se jen minimálně vstřebává do kůže. Na povrchu pokožky vytváří okluzivní vrstvu, která chrání kůži například před ztrátami vlhkosti. Proto se používá do emulzí pro suchou pleť. Velmi účinný přípravek na suchou kůži, který používají miliony dětí a dospělých na celém světe je LIPOBASE krém. Jeho základ tvoří tekutý parafín a navíc další derivát ropy – bílá vazelína. Kožní lékaři doporučují Lipobasi zejména u stavu konstituční nebo atopií získáné suchosti kůže. Stejné vlastnosti minerálního oleje využívá SynCare v přípravku Ochranná emulze, který je určený na ochranu kůže před nepříznivými klimatickými podmínkami.

Podobně jako i další kosmetické suroviny, ani minerální olej nemá jen pozitivní vlastnosti. Není vhodný pro pokožku, kterou trápí akné. Má komedogenní účinky, avšak, v porovnání s většinou rostlinných olejů, daleko mírnější. Pokud je použit v množství nad 10% z celkového objemu, může vytvářet pocit nadměrné mastnoty a i z tohoto důvodu je nevhodný do přípravků pro mastnou pleť.